maanantai 7. elokuuta 2017Turun Elokuvakerhon ilmaisnäytöksiä kesällä 2017Ma 14.8. klo 19 Liedon Vanhalinna (Vanha Härkätie 111)
Mikko Niskanen: Käpy selän alla
Pääosissa: Kristiina Halkola, Kirsti Wallasvaara, Eero Melasniemi, Pekka Autiovuori
1966 / Suomi / 89 min. / DCP / K12
Näytös yhteistyössä Liedon Vanhalinnan ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa.

Mikko Niskasen ohjaama Käpy selän alla on suomalaisen elokuvan suuri klassikko, jonka kesäisissä kuvissa 1960-luvun nuorisokapina kuplii tuoreuttaan. Neljän nuoren helsinkiläisen ryhmä (Kristiina Halkola, Kirsti Wallasvaara, Eero Melasniemi, Pekka Autiovuori) lähtee viettämään vapaudentäyteistä viikonloppua telttaillen, mutta kohtaa luonnon helmassa omat rajansa ja haavoittuvuutensa

Pe 18.8. klo 21 Vanha Suurtori (Bremerin piha, Ravintola Löytö). Turbaani-festivaali.
David Cronenberg: Cosmopolis
Pääosissa: Robert Pattinson, Juliette Binoche, Paul Giamatti, Matthieu Amalric, Sarah Gadon
2012 / Kanada, Ranska, Portugali, Italia / 109 min. / Blu-ray / K16 / engl. ääniraita, suom. tekstitys
Näytös yhteistyössä Ravintola Löydön ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa.

Pitkän linjan kulttiohjaaja David Cronenbergin vuonna 2012 julkaisema Cosmopolis on ollut vuosikymmenen huomattavimpia elokuvatapauksia. Se kuvaa multimiljonääri Ericin (Robert Pattinson) vuorokauden mittaista matkaa halki New Yorkin katujen, jonka aikana hän kohtaa erilaisia ihmiskohtaloita ja hoitelee asioitaan. Elokuva perustuu Don DeLillon samannimiseen kirjaan ja on ensimmäinen Cronenbergin itsensä sekä ohjaama että käsikirjoittama elokuva sitten vuoden 1999 elokuvan eXistenZ. Elokuvan huippunimekkääseen näyttelijäkaartiin kuuluvat mm. Juliette Binoche, Paul Giamatti ja Matthieu Amalric.


La 19.8. klo 21 Vanha Suurtori (Bremerin piha, Ravintola Löytö). Turbaani-festivaalin näytös.
Jim Jarmusch: Paterson
Pääosissa: Adam Driver, Golshifteh Farahani
2017 / Yhdysvallat, Ranska, Saksa / 118 min. / Blu-ray / K7 / engl. ääniraita, suom. tekstitys
Näytös yhteistyössä Ravintola Löydön ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa.

Paterson on minimalistisesta huumoristaan tunnetun Jim Jarmuschin uusin elokuvateos, joka ilmestyi viime vuonna seuraajaksi Tom Hiddlestonin ja Tilda Swintonin tähdittämälle vampyyritarinalle Only Lovers Left Alive. Tarinan keskellä on runoja kirjoittava bussikuski Paterson (Adam Driver), jonka vaimo Laura (Golshifteh Farahani) haaveilee countrymuusikon urasta. Elokuvassa seurataan Patersonin elämän yhden viikon kulkua ja tarjotaan katsojalle Jarmuschille ominaiseen tapaan huomioita arkielämän poeettisuudesta ja sen tarjoamasta hiljaisesta huumorista, joiden jälkeen maailma näyttää erilaiselta.


Ke 23.8. klo 21 Vanha Suurtori (Brinkkalan piha, Turun Kirjakahvila)
Sany & Jan Zajícek: Girl Power
Dokumentti
2016 / Tshekki / 92 min. / digitaalinen / K18 / englanti ja tshekki, engl. tekstitys
Näytös yhteistyössä Turun Kirjakahvilan ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa.

Turun Elokuvakerhon ja Kirjakahvilan kolmen dokumentti-illan näytössarjan avaa uunituore seitsemän vuoden ajan tekeillä ollut tshekkiläisdokumentti viidessätoista suurkaupungissa ympäri maailman toimivista naispuolisista graffiti- ja katutaiteilijoista. Matkaa tehdään kirjailija Sanyn mukana aina Prahasta Berliiniin, Kapkaupunkiin ja New Yorkiin. Kehuttu elokuva rantautuu nyt pitkällä festivaalikierroksellaan Turkuun asti. Kesäkuussa se nähtiin Suomen ensi-illassa osana Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin ohjelmistoa.


Ke 30.8. klo 21 Vanha Suurtori (Brinkkalan piha, Turun Kirjakahvila) 
Mikaela Weurlander: Metallikatu, syksyllä 2015
Dokumentti
2016 / Suomi / 28 min. / digitaalinen / S
Näytös yhteistyössä Turun Kirjakahvilan ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa.

Dokumenttiohjaaja Mikaela Weurlander seurasi koko syksyn 2015 Pansion vastaanottokeskuksen arkea, kun turvapaikanhakijoita saapui maahan odotettua enemmän. Elokuva kuvaa turvapaikanhakijoiden asettumista ja heidän taisteluaan odotuksentäyteistä toimettomuutta vastaan. Samalla se tarjoaa kuvan kulttuurien kohtaamisesta, sen mahdollisuudesta, ja Nyky-Suomen poliittisesta todellisuudesta.
&
n. klo 21.30 Vanha Suurtori
Elina Hirvonen: Paratiisi
Dokumentti
2007 / Suomi / 51 min. / digitaalinen / S
Näytös yhteistyössä Turun Kirjakahvilan ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa.

Suomen kahtiajakautumista kuvanneesta dokumentistaan Kiehumispiste tänä vuonna mainetta saaneen Elina Hirvosen aikaisempi ohjaustyö Paratiisi on visuaalisesti näyttävä dokumentti ohjaajan matkasta espanjalaiselle tomaattifarmille, jossa laittomasti maahantulleet siirtotyöläiset työskentelevät. Hirvosen matka avaa myös kysymyksiä elokuvan mahdolllisuuksista lähestyä kohteitaan ja tarjota kuvan meille vieraasta elämäntavasta. Dokumentti päättää Turun Elokuvakerhon ja Kirjakahvilan Nyky-Euroopan siirtolaiskysymyksiä käsittelevän illan.


To 31.8. klo 21 Vanha Suurtori (Brinkkalan piha, Turun Kirjakahvila)
Kaisa Rastimo: Heinähattu & Vilttitossu
Pääosissa: Katriina Tavi, Tilda Kiianlehto, Minna Suuronen, Antti Virmavirta
2002 / Suomi / 75 min. / digitaalinen / S 
Näytös yhteistyössä Turun Nuorisovaltuuston ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa.

Heinähattu ja Vilttitossu on rakastettu lastenelokuvaklassikko, joka on riemastuttanut suomalaisia perheitä jo yli vuosikymmenen ajan. Tanner tömisee ja kylänraitti raikaa, kun pienet tytöt taistelevat oikeudestaan spagettiin ja oikeaan lapsuuteen. Aikuiset eivät opi mitään, jos lapset on aina vaan kilttejä! Elokuva perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan suosittuun kirjasarjaan ja sen on ohjannut Kaisa Rastimo.


Ke 6.9. klo 21 Vanha Suurtori (Brinkkalan piha, Turun Kirjakahvila)
Dziga Vertov: Mies ja elokuvakamera (Tshelovek s kinoapparatom)
Dokumentti
1929 / Neuvostoliitto / 68 min. / Blu-ray / S / mykkä
Live-säestys: Wellenform
Näytös yhteistyössä Turun Kirjakahvilan ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa.


"Minä olen silmä. Olen mekaaninen silmä. Minä, kone, näytän teille maailman, jollaisen vain minä voin nähdä." Dziga Vertovin hengentuotos Mies ja elokuvakamera on neuvostoliittolaisen elokuvan kiistämättömimpiä klassikoita, joka huokuu koko 68 minuuttisen kestonsa ajan vauhdin ja kokeellisuuden hurmaa. Elokuva on mykkäkauden dokumentti, joka hahmottelee modernin neuvostoyhteiskunnan kaupunkilaiselämää moninaisin keinoin tyytymättä helppoihin ratkaisuihin. Teos äänestettiin viimeisessä Sight and Sound -lehden suuressa kriitikkoäänestyksessä kaikkien aikojen kahdeksanneksi parhaaksi elokuvassa. Nyt syyskuun alun pimenevässä illassa se nähdään Wellenform-yhtyeen säestämänä Brinkkalan pihalla.