Päivityksiä 2015–2016

KESÄ 2016:

LIVE-SÄESTETTY NÄYTÖS CHAPLININ ELOKUVASTA KULTAKUUME (1925) LIEDON VANHALINNASSA

To 8.9.2016 n. klo 20:00  KULTAKUUME (The Gold Rush, 1925)  
80 min. / S / 16mm / USA / mykkäelokuva, suom. tekstit

Ohj. Charles Chaplin

Pääosissa: Charles Chaplin, Mack Swain, Tom Murray

Live-säestys: Atte Häkkinen & Topias Tiheäsalo

Turun Elokuvakerho järjesti Liedon Vanhalinnassa live-säestetyn näytöksen Charles Chaplinin suuresta mykkäelokuvaklassikosta Kultakuume (The Gold Rush, 1925). Näytöksen säestivät muusikot Atte Häkkinen (elektroniikka) ja Topias Tiheäsalo (kitara ja elektroniikka). Näytös liittyi temaattisesti Vanhalinnassa järjestettävään kullanhuuhdonta-aiheiseen näyttelyyn. 



TURUN ELOKUVAKERHON JA KIRJAKAHVILAN MAKSUTTOMAT KESÄNÄYTÖKSET 2016

Maksuton ulkoilmaelokuvanäytösten ja DJ-klubien sarja Brinkkalan pihassa keskiviikkoiltaisin klo 19 alkaen. DJ:t johdattelivat yleisöä elokuvien tunnelmiin näytöksiä ennen ja päätöstilaisuudessa myös elokuvan jälkeen. 

Ke 24.08.2016 THE ROCKY HORROR PICTURE SHOW
100 min. / K16 / Blu-ray / Iso-Britannia, USA / engl. ääniraita, suom. tekstit
Ohj. Jim Sharman, UK/USA 1975
Pääosissa mm. Tim Curry, Susan Sarandon, Barry Boswick ja Meat Loaf
DJ RISTO PARISTO

Turun elokuvakerhon ja Kirjakahvilan perinteinen loppukesän ulkoilmasarja starttasi Turun prideviikon kunniaksi The Rocky Horror Picture Show -kulttimusikaalilla.

Ke 31.08. 2016 NIGHT OF THE LIVING DEAD
96 min. / K18 / 16mm / USA / engl. ääniraita, ei tekstitystä
Ohj. George A. Romero, USA 1968    Pääosissa Duane Jones ja Judith O'Dea
NOIDAT SUVIYÖSSÄ -DJ:T

Turun elokuvakerhon ja Kirjakahvilan ulkoilmasarja jatkui George A. Romeron mustavalkoisella kauhuklassikolla Night of the Living Dead.

Ke 07.09.2016  AELITA
111 min. / K18 / DCP / Neuvostoliitto / mykkäelokuva, suom. tekstitys
Ohj. Jakov Protazanov, Neuvostoliitto 1924
Pääosissa Yuliya Solntseva, Igor Iljinski ja Nikolai Tseretelli
Livesäestys: MESAK + CLAWS COSTEAU
DJ:T JUSSI KANTONEN (Overfitting Disco, Camp Cosmic), ANSSI NIEMINEN (Overfitting Disco) ja JUUSO TERVO (Muskelidisco)

Ulkoilmasarja huipentui livesäestettyyn mykkäelokuvanäytökseen. Jakov Protazanovin neuvostoliittolaisen scifiklassikon Aelita säestivät turkulaiset elektro- ja skweepioneerit Mesak + Claws Costeau.


To 25.8.2016 noin klo 21 - 23,  Brinkkalan sisäpiha, Vanha Suurtori 3

LEIJONAKUNINGAS (The Lion King, 1994) 
89 min. / S / Blu-ray / USA / engl. ääniraita, suom. tekstit Ohj. Roger Allers & Rob Minkoff    

Turun Nuorisovaltuusto, Kirjakahvila ja Turun elokuvakerho järjestivät yhteistyössä maksuttoman, nuorille ja muille nostalgisen animaation ystäville suunnatun ulkoilmaelokuvanäytöksen, jossa näytettiin Disneyn suurmenestys Leijonakuningas


Uutuutena TEKin kesässä: TURUN ELOKUVAFESTIVAALI 19.-20.8.2016


Festivaalisarja järjestettiin Taiteen edistämiskeskuksen ja Varsinais-Suomen elokuvakeskuksen avustuksella. Perjantain 19.8. esitykset järjestettiin yhteistyössä Ravintola Teinin/Bremer Bar & Kitchenin kanssa ja lauantain 20.8. esitykset yhteistyössä Osuuskunta Turun Kirjakahvilan kanssa. Esitykset olivat maksuttomia. 

Perjantai  19.8.2016 klo 21:00 – 1:45
Ravintola Teinin ja pub Bremerin sisäpiha, Uudenmaankatu 1, Turku


Perjantaina n. klo 21
Night on Earth (1991)
129 min. / S / 35mm / Ranska, Iso-Britannia, Saksa, USA, Japani / suom. tekstitys
Ohj. Jim Jarmusch

Pääosissa: Gena Rowlands, Winona Ryder, Armin Mueller-Stahl, Giancarlo Esposito, Isaach de Bankolé, Béatrice Dalle, Roberto Benigni, Paolo Bonacelli, Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Sakari Kuosmanen, Tomi Salmela

Jim Jarmuschin (Dead Man, Down by Law, Only Lovers Left Alive) vuonna 1991 valmistunut episodielokuva Night on Earth kertoo viisi taksin kyydissä tapahtuvaa tarinaa. Tarinat sijoittuvat ympäri maailman Los Angelesiin, New Yorkiin, Pariisiin, Roomaan ja – Helsinkiin. Kohtaukset on myös tehty kullakin paikkakunnalla kansallisen näyttelijäkaartin kanssa, joten episodeissa nähdään elokuvataivaan tähtiä aina Winona Ryderista Roberto Benigniin ja Isaach de Bankolésta Matti Pellonpäähän, Kari Väänäseen ja Sakari Kuosmaseen. Kuten näyttelijäkaartista saattaa päätellä, matkojen varrella tunteet vaihtelevat aina hersyvästä komediasta syvämietteiseen pohdiskeluun elämän tarkoituksesta ja satunnaisen kohtaamisen ilosta tragiikan syövereihin. Musiikin elokuvaan on säveltänyt Tom Waits.


Perjantaina n. klo 23.45
Too Late (2015)
107 min. / K18 / 35mm / USA / engl. ääniraita, ei tekstitystä
Ohj. Dennis Hauck
Pääosissa: Dichen Lachman, Natalie Zea, Crystal Reed, John Hawkes, Joanna Cassidy, Rider Strong


Yksityisetsivä Mel Sampson eksyy tutkiskelemaan Kalifornian pimeimpiä puolia jäljittäessään kadonnutta naista, jonka kanssa hänellä on yhteinen menneisyys. Amerikkalaisen Dennis Hauckin esikoispitkä elokuva on festivaalikierroksensa aikana mainetta niittänyt, kerronnallisesti kokeileva neo-noir-elokuva, jonka pitkät otokset tempaavat mukaansa ja jonka tyylikästä ja itsetietoista tasapainoilua tarinankerronnan rajamailla on verrattu mm. Robert Altmanin 1970-luvun töihin. Näytös oli elokuvan Suomen ensi-ilta.


Lauantai 20.8.2016 klo 21:00 – 2:50
Kirjakahvila, Vanha Suurtori 3, Brinkkalan sisäpiha, Turku

 

Lauantaina n. klo 21
Taistelu Turusta (2011)
75 min. / S / DVD / Suomi / suomenkielinen, ei tekstitystä
Ohj. Jouko Aaltonen


Millainen sairaus oli ”Turun tauti” ja vieläkö se vaivaa kaupunkia? Näin kyselee Jouko Aaltosen vuonna 2011 valmistunut dokumenttielokuva, joka pureutuu Turun keskusta-alueen rakennuskannan muutoksiin ja hahmottaa niiden kautta suomalaista yhteiskuntaa vaivaavia ja vaivanneita ongelmia. Aaltosen käsissä laaja suomalaisten poliitikkojen ja rakennusalan ammattilaisten kanssa kasattu haastattelumateriaali tarjotaan rinnakkain Turun katukuvan historiasta kertovan arkistomateriaalin kanssa. Välillä väläytellään myös katutasolla tapahtuvaa taistelua rakennusperinteen säilyttämisestä ja arvon määrittämisestä. Elokuvaan johdatteli dokumentin teossa mukana ollut Emma Vartiainen.


Lauantaina n. klo 23
Pepe le Moko (1937)
94 min. / K12 / 35mm / Ranska / suom. tekstitys
Ohj. Julien Duvivier
Pääosissa: Jean Gabin, Mireille Balin, Lucas Gridoux, Gabriel Gabrio, Saturnin Fabre


Julien Duvivierin vuonna 1937 ohjaama Pépé le Moko on yksi ranskalaisen elokuvan suuria klassikkotöitä ja tunnetaan yhtenä tärkeimmistä 1930-lukulaisen ns. ”runollisen realismin” – film noirin ranskalainen edeltäjä – merkkipaaluista. Erityisesti Jean Gabinin päärooli on erityisen muistettava, eikä sikäli olekaan ihme että esimerkiksi edesmennyt Peter von Bagh sisällytti Duvivierin elokuvan omaan teokseensa Elämää suuremmat elokuvat. Runolliselle realismille ominaiseen tapaan kyse on rikollisten kansoittamaan alamaailmaan sijoittuvasta draamasta, jonka keskiössä on Gabinin näyttelemän Pépén piileskely Algerin kaupungin kujilla, josta poliisi yrittää saada hänet juonittua pois. Pépén heikon kohdan poliisi toivoo löytävänsä hänen yksityiselämästään, Mireille Balinin näyttelemästä Pépén rakastajattaresta Gabysta. Suoraviivainen klassikkoteos perustuu Henri la Barthen romaaniin ja siitä tehtiin Hollywoodissa myös kaksi uusintaversiota.


Lauantaina (sunnuntain puolella) n. klo 01
The Contract (2015)
7 min. / K18 / Suomi / engl. ääniraita, suom. tekstitys
Ohj. CHRZU

Pääosissa: Carlotta Moore, Anni Pikkanen, Kristian Aho, Sami Maanpää

Turkulainen animaatio-ohjaajana tunnettu CHRZU on astellut myös näytelmäelokuvan palvelukseen ohjauksissaan Nightsatan and the Loops of Doom (2013) ja The Contract (2015), joista jälkimmäinen kumartaa John Watersin töille. Luvassa on lähiösaarnaajan alulle panemaa angstia, huumehouruista helpotusta ja mustasukkaisuusdraamaa.


Lauantaina (sunnuntain puolella) n. klo 01.10
Vampyyrintappajat – anteeksi, hampaanne ovat niskassani (The Fearless Vampire Killers, or Pardon Me, But Your Teeth Are in My Neck, 1967)
108 min. / K16 / Blu-ray / Iso-Britannia, USA / engl. ääniraita, ei tekstitystä
Ohj. Roman Polanski
Pääosissa: Jack MacGowran, Roman Polanski, Sharon Tate, Alfie Bass, Ferdy Maine, Terry Downes, Fiona Lewis



Turun Elokuvakerhon ja Kirjakahvilan pitkän näytösillan päättää kauhukomedioiden kiistämätön klassikko, Roman Polanskin vuonna 1967 ohjaama Vampyyrintappajat – anteeksi, hampaanne ovat niskassani, jossa katsoja viedään syvälle Transsylvanian maille. Elokuvassa kohtasivat myös Polanski ja hänen tuleva vaimonsa Sharon Tate, joka vain kahta vuotta myöhemmin kuoli Charles Mansonin seuraajien käsissä. Neronleimauksia täynnä oleva Gérard Brachin käsikirjoitus vie katsojan seuraamaan Professori Abronsiuksen ja hänen oppipoikansa Alfredin taivalta himon ja kuolemattomuuden maailmaan, kun he pyrkivät tekemään selvää pahuuden ruumiillistumista maan päällä. Elokuvan musiikista vastasi Polanskin kanssa 1960-luvulla paljon yhteistyötä tehnyt jazz-legenda Krzysztof Komeda ja upeasta kuvauksesta mm. Steven Spielbergin kuvaajana toiminut Douglas Slocombe.

 


KEVÄT 2016:


23.4. klo 17.30

Art Girls
Saksa/2013/120 min./K18/Blu-ray/engl. tekstitys
Ohj. Robert Bramkamp
Pääosissa: Inga Busch, Megan Gay, Klara Herbel, Peter Lohmeyer, Jana Schulz, Herbert Schöberl
Näytös järjestetään yhteistyössä Goethe-Institut Finnlandin ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa.

Ohjaaja Robert Bramkamp on tunnettu kokeellisista, dokumentin, esseen ja fiktiivisen elokuvan välimaastoon sijoittuvista teoksistaan. Bramkampin pienen budjetin science fiction -elokuva Art Girls käsittelee taidemaailman ilmiöitä satiirin keinoin ja katastrofi- ja kauhuelokuvagenrejä parodioiden.

Elokuvan keskiössä on kolme berliiniläistä taiteilijaa: Nikita Neufeld (Inga Busch), Una Queens (Megan Gay) ja Fiona da Vinci (Jana Schulz), jotka suunnittelevat ryhmänäyttelyä Berliinin taidekaupunginosaan Mitteen. Heidän näyttelyprojektiaan rahoittaa bioteknologiayritys, jonka tutkijoina toimivat kaksoset Peter ja Laurens Maturana (Peter Lohmeyer) haluavat taiteen avulla testata kehittämäänsä uutta biosynkronisointiteknologiaa. Kaksosten koe onnistuu, odottamattomin seurauksin...  

Näytöspaikka: Logomo, MOVE2-sali

 
16.4. klo 17.30  

Chantal Akerman in memoriam 
Chantal Akerman: La folie Almayer (2011)
Belgia, Ranska / 127 min. / K18 / digitaalinen kopio / engl. tekstitys
Ohj. Chantal Akerman
Pääosissa: Stanislas Merhar, Marc Barbé, Aurora Marion

Näytös järjestetään yhteistyössä Institut français de Finlanden ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa. 

Vuoden 2015 lopulla kuolleen Chantal Akermanin kunniaksi esitetään Turun Elokuvakerhon sarjassa hänen viimeiseksi fiktioelokuvakseen jäänyt Joseph Conrad -filmatisointi, joka nosti Akermanin takaisin kriitikkojen listoille. Akerman on erityisesti belgialainen feministisen elokuvan klassikkonimi, joka muistetaan ns. hyperrealistisesta tyylistä ja hänen lähes 3.5 tuntisesta pääteoksestaan Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles vuodelta 1975. Conradin esikoisromaanin Almayer’s Folly (1895) antama tarina antoikin Akermanille mahdollisuuden keskittyä teemoihin, joiden ympärille hänen uransa tarinat olivat jo aiemminkin kiertyneet: se vie katsojansa mietteliäälle ja raadolliselle matkalle kolonialismin, toiseuden ja kapitalismin avaamien näkymien pariin. 

Näytöspaikka: Logomo, MOVE2-sali
 

2.4. klo 17.30 

Spies & Glistrup (Sex, Drugs and Taxation, 2013)

Tanska / 110 min. / K18 / Blu-ray / engl. tekstitys
Ohj. Christoffer Boe
Pääosissa: Pilou Asbæk, Nicolas Bro, Jesper Christensen

Näytös järjestetään yhteistyössä Tanskan Suurlähetystön ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa.

Yhdestä viime vuoden suurimmista tanskalaisista elokuvatapahtumista on käynyt Christoffer Boen osittain fiktiivinen elämäkertaelokuva Spies & Glistrup (Sex, Drugs, and Taxation), joka kertoo tanskalaisen halpalentoyhtiön ja seuramatkatoimiston perustajan Simon Spiesin ja hänen asianajajansa Mogens Glistrupin ystävyyden tarinan. Elokuva sijoittuu enimmäkseen 1960- ja 1970-luvulle ja sen voima perustuu – hulvattoman irrottelun ohessa – myös siihen, miten se tiivistää Spiesin & Glistrupin henkilöhahmojen ympärille erään unelman tarinan. Fiktio ja fakta tukevat toisiaan, niin Spiesin henkilöhahmossa kuin meidän kuvitelmassamme hänen elämänpiiristään.

Näytöspaikka: Logomo, MOVE2-sali


SYKSY 2015:
     
Ti 1.12.2015 klo 19.30

Kuningas ja satakieli (Le roi et l’oiseau, 1946-1953/1980)  
Ranska / 83min. / S / engl. tekstit 
Ohj. Paul Grimault
 
Kuningas ja satakieli (Le roi et l’oiseau) on eurooppalaisen animaation suuri klassikko, jonka merkitystä uralleen myös Hayao Miyazaki on usein korostanut. Animaation teko aloitettiin jo 1940-luvulla, mutta sen lopullinen versio näki päivänvalon vasta vuonna 1979. Animaation takana on tekijäkaksikko Paul Grimault – Jacques Prévert, jotka teoksessa tekevät avointa pilkkaa yhteiskunnan autoritäärisistä hahmoista, vaikkakin itse juoni perustuu löyhästi Hans Christian Andersenin satuun ”Paimentyttö ja nokipoika". Grimault oli aikakautensa johtava ranskalainen animaattori ja Prévert kuuluisa surrealistirunoilija, joka tunnetaan myös monista chanson-teksteistään.
    
Animaatio kertoo tarinaa tyrannimaisin ottein valtakuntaansa hallitsevasta kierosilmäisestä kuningas Kaarlesta, joka ilmoittaa järjestysnumerokseen 5+3=8+8=16. Kuningas on rakastunut galleriastaan löytyvään paimentytön kuvaan, mutta kuvan paimentyttö sen sijaan on ihastunut toisen taulun kuvaamaan nokipoikaan. Pian kuninkaalla on kuitenkin muitakin ongelmia sillä myös hänen oma muotokuvansa herää eloon ja uhkaa suistaa hänet valtaistuimeltaan. Ja taustalla häärii kuninkaan pilkkaamiseen innostunut lintu...   

Näytöksen järjestää Turun Elokuvakerho yhteistyössä Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen ja Institut français de Finlanden kanssa.     

Näytöspaikka: Logomo, MOVE2-sali




Ti 24.11.2015 klo 19.30

I Love Budapest (2001)

Unkari / 100 min. / K18 / 35mm / engl. tekstit
Ohj. Ágnes Incze
Pääosissa: Gabriella Hámori, Martina Kovács, Sándor Csányi

Ágnes Inczen esikoiselokuva I Love Budapest tarjoaa karua kertomaa maalta Budapestiin muuttaneen Anikon (Gabriella Hámori) elämää seuratessaan. Pian muutettuaan Aniko onnistuu saamaan töitä tehtaasta ja tulevaisuus näyttää vielä valoisalta kun hän näyttää löytäneen myös hyvän miehen poikaystäväksi. Kaupungin valot ja tienausmahdollisuudet kuitenkin alkavat houkuttaa poikaystävä Mikiä (Sándor Csányi), joka pian sekaantuu huumekauppaan ja vie Anikon mukanaan painajaiseen. I Love Budapest jatkaa unkarilaisten realististen kaupunkikuvausten maineikasta traditiota.

Näytöksen järjestää Turun Elokuvakerho yhteistyössä Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa.

Näytöspaikka: Logomo, MOVE2-sali


Ti 17.11.2015 klo 19.30



Kadotettu (Der Verlorene, 1951)

Länsi-Saksa / 98 min. / K18 / 35mm / engl. tekstit
Ohj. Peter Lorre
Pääosissa: Peter Lorre, Karl John, Helmuth Rudolph, Johanna Hofer, Renate Mannhardt

Kadotettu (Der Verlorene) on Peter Lorren ainoa ohjaustyö. Lorre, joka tunnetaan huikeista rooleistaan näyttelijänä (M – kaupunki etsii murhaajaa, Casablanca, Maltan haukka), työstää elokuvassa kansallissosialismin saksalaisille aiheuttamaa traumaa ja syyllisyydentuntoa. Aiheen käsittely on elokuvassa harvinaisen suoraa ja peittelemätöntä, vaikka elokuvassa ei Adolf Hitleristä tai Gestaposta mitään puhutakaan.

Elokuvan keskiössä on Lorren itsensä näyttelemä tiedemies, joka murhaa rakastettunsa saatuaan selville että tämä on myynyt saksalaisen tieteen salaisuuksia vihollisille. Tapahtumaketju palaa Lorren mieleen sodan jälkeen hänen kohdattuaan sodanaikaisen ystävänsä ja sitä seuraa huonon omantunnon vauhdittama syöksykierre.

Myöhempinä vuosikymmeninä tarina olisi ehkä saatettu kertoa moraalisilla aineksilla höystettynä historiallisena draamana, mutta 1950-luvun alussa Lorre onnistuu tekemään vielä niin ajankohtaisesta aiheesta hienon psykologisen noir-trillerin. 

Näytöksen järjestää Turun Elokuvakerho yhteistyössä Goethe-Institut Finnlandin ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa.

Näytöspaikka: Logomo, MOVE2-sali


KESÄ 2015:

4.9.2015 klo 20-02

Kosmisches Berlin: Turun elokuvakerhon & Kirjiksen ulkoilmanäytös ja klubi.
Vanha Suurtori 3, Brinkkalan sisäpiha 

Elokuvana Walther Ruttmannin "Berlin: Die Sinfonie der Großstadt" (Saksa 1927, kesto 52 min, S). Säestys: Wellenform (ambient/industrial). DJ:t Tohtori Suuravaruus ja Kelloggs viihdyttävät yleisöä näytöstä ennen ja sen jälkeen. Elokuvan tarjoaa Goethe-Institut Finnland. Tilaisuuteen vapaa pääsy. 
 

28.8.2015 klo 20-02

Psychedelic Disco Trip: Turun elokuvakerhon & Kirjiksen ulkoilmanäytös ja klubi.
Vanha Suurtori 3, Brinkkalan sisäpiha  

Elokuvana Roger Cormanin "The Trip" (Yhdysvallat 1967, kesto 85 min, K-16), DJ:t Jussi Kantonen ja Anssi Nieminen viihdyttävät yleisöä illan hämärtymiseen asti ja elokuvanäytöksen jälkeen. Tilaisuuteen vapaa pääsy.


27.8.2015 klo 21–23 

Turun nuorisovaltuusto yhteistyössä Turun Kirjakahvilan ja Turun elokuvakerhon kanssa: ulkoilmaelokuvanäytös 500 Days of Summer (2009)
Vanha Suurtori 3, Brinkkalan sisäpiha 
 
Turun nuorisovaltuusto järjestää yhteistyössä Turun Kirjakahvilan ja Turun elokuvakerhon kanssa Brinkkalan sisäpihalla 27.8.2015 klo 21–23 ulkoilmatapahtuman, jossa esitetään nuorisovaltuuston valitsema raikas ja rehellinen romanttinen komedia "500 Days of Summer". Tapahtuma on päihteetön ja maksuton. 


21.8.2015 klo 20–02
   
Kung Fu Girls & Funky Beats: Turun elokuvakerhon & Kirjiksen ulkoilmanäytös ja klubi.
Vanha Suurtori 3, Brinkkalan sisäpiha 
 
Elokuvana Robert O'Neilin "Wonder Women" (USA 1973, 82 min, K-18, tekstitys hollanniksi), DJ:t Piitu ja Mesikon Miika viihdyttävät yleisöä illan hämärtymiseen asti ja elokuvanäytöksen jälkeen. Tilaisuuteen vapaa pääsy.

Turun elokuvakerho & Kirjakahvila,
yhteistyössä Jack Stevensonin (filmi) ja Fredrik Sandströmin (projektori) kanssa.




KEVÄT 2015:

12.5.2015 klo 19.30

Rakastajatar (Casque d'or, 1952)

Ranska / 96 min. / K16 / 35mm / suom.tekstit
Ohj. Jacques Becker
Pääosissa: Simone Signoret, Serge Reggiani, Claude Dauphin



Casque d'or on yksi suurista 1950-luvun ranskalaisen elokuvan klassikoista. Sen ohjaaja, 53-vuotiaana kuollut Jacques Becker tunnetaan erityisesti tummasävyisistä rikoselokuvistaan, joita hän teki uransa loppuvaiheissa: Casque d'orin (1952) lisäksi parhaiten niistä muistetaan etenkin Jean Gabinin tähdittämä gangsterielokuva Touchez pas au grisbi (1954) ja vankiladraama Le trou (1960).

Elokuva sijoittuu vuoteen 1902 ja se perustuu tosielämän tapahtumiin ranskalaisen rikollisliigan ympärillä. Teoksen päähenkilönä on Georges (Serge Reggiani), puuseppä joka heti elokuvan huimaavassa alkukohtauksessa rakastuu kohtalokkaasti rikollispiireissä tunnettuun prostituoituun Marieen (Simone Signoret). Suhde on arvattavasti heti alusta lähtien epäonninen sillä Mariella, elokuvan femme fatalella, on ollut suhde jengiin kuuluvaan sadistiseen ja mustasukkaiseen Rolandiin (William Sabatier), jonka kanssa Georges huomaa samalla olevansa nokikkain. Välienselvittelyssä Georges lopulta tappaa Rolandin ja pian rakastavaisia yrittääkin saada piiloistaan sekä paikallinen poliisi että Félixin (Claude Dauphin) johtama rikollisryhmittymä.

Beckerin teos on upeaa nähtävää kauttaaltaan. Hyvin harvinaisella tavalla siinä yhdistyvät sekä klassisen ranskalaisen elokuvan loisto, roolinsa suvereenisti hoitavan Simone Signoret'n kannattelemana, että realismia tavoitteleva rikolliskuvaus. Elokuvan jännitettä pitää samanaikaisesti yllä kylmäävä visio tilanteesta, jossa Georges'n elämä tulee heitetyksi arkitodellisuutensa ulkopuoliseen maailmaan missä hän kadottaa vapautensa päättää omasta kohtalostaan – niin kylmäävä ehkä juuri siksi, ettei Georges missään vaiheessa pelkisty monen amerikkalaisen film noirin päähenkilön kaltaiseksi unissakävelijäksi, jolle moraalinen valinta on silkka mahdottomuus.

Näytöspaikka: Logomo, MOVE2-sali



28.4. 2015 klo 19.30

Mystery Train (1989)

USA / 110 min. / K12 / 35mm / suom. tekstit
Ohj. Jim Jarmusch
Pääosissa: Masatoshi Nagase, Yûki Kudô, Nicoletta Braschi, Elizabeth Bracco, Joe Strummer, Steve Buscemi, Rick Aviles



Mystery Train on vinksahtaneesta minimalismistaan ja vähäeleisestä huumoristaan tunnetun Jim Jarmuschin ensimmäinen värielokuva vuodelta 1989. Elokuva koostuu kolmesta episodista, jotka kaikki sijoittuvat samoille Memphisin kulmille. Kahta vuotta myöhemmin valmistuneen Jarmuschin toisen episodielokuvan, ympäri maailmaa tapahtuvan taksielokuva Night on Earthin tapaan Jarmuschin elokuva kuvaa pääosin yöllisiä tapahtumia ja hahmojensa sielunliikkeitä maailman hämärtyessä.

Ensimmäisessä episodeista seurataan japanilaisen nuorenparin Junin (Masatoshi Nagase) ja Mitsukon (Yûki Kudô) vaellusta Memphisin kaduilla. Parin matkaa sävyttää melankolisia sävyjä saava keskustelu musiikista, Mitsukon etsiessä pyhiinvaelluksen tunnelmaa Elviksen kotikaupungista. Elokuvan toinen jakso taas kuvaa italialaisen Luisan (Nicoletta Braschi) pysähdystä kaupungissa matkalla miehensä hautajaisiin, joka häiriytyy hänen jouduttuaan jakamaan hotellihuoneen varsin äänekkään huonetoverin (Elizabeth Bracco) kanssa. Kolmas episodeista puolestaan keskittyy pikkurikollisten – Johnin (Joe Strummer), Charlien (Steve Buscemi) ja Willin (Rick Aviles) – yritykseen piilotella heitä takaa-ajavilta poliiseilta. Episodirakenteestaan huolimatta Jarmusch pitää elokuvan eri osilla temaattisen ja tyylillisen yhteyden ja on itse kuvannut niitä "saman veturin vetämiksi vaunuiksi".

Elokuvan näyttelijäkaarti on Jarmuschin monista muista elokuvista tunnetulla tavalla täynnä eri kulttuurin aloilta tunnettuja nimiä. Muusikoilla on tietenkin Mystery Trainissa oma tärkeä roolinsa. Elokuvan tiimellyksessä nimirooleissa nähdään jo mainitun Strummerin lisäksi ainakin Screamin' Jay Hawkins, Rufus Thomas ja jo Jarmuschin Down By Law'n pääosasta tunnettu Tom Waits. Elokuvan tyylitellystä kuvauksesta vastasi niin Wim Wendersin, Lars von Trierin kuin Jarmuschinkin luottokuvaajana tunnettu hollantilainen Robby Müller.

Näytöspaikka: Logomo, MOVE2-sali



14.4.2015 klo 19.30

A Gun for Jennifer (1997)

USA / 85 min. / K18 / 35mm / engl. ääniraita, ei tekstitystä
Ohj. Todd Morris
Pääosissa: Deborah Twiss, Benja Kay, Rene Alberta

http://www.exhumedfilms.com/images/JENN-BALLISTIC.JPG

Todd Morrisin ohjaaman A Gun for Jenniferin lähtökohtana on väkivaltaista miestään Ohiosta New Yorkiin paenneen Allisonin (Deborah Twiss) tarina. Allison joutuu heti kaupunkiin saavuttuaan häirinnän kohteeksi linja-autossa, mutta hän selviytyy tilanteesta ahdistelijan päälle väkivaltaisesti hyökänneen naisjoukkion avustuksella. Ryhmä paljastuu ääriradikaaliksi feministiryhmäksi, joka ilmiantoa peläten painostaa hänet mukaansa. Näin Allison huomaa olevansa verisellä ja väkivaltaisella kostoreissulla naistenvihaajina ja sovinisteina tunnettuja yläluokkaisia miehiä vastaan. Pian rikollisten perään lähtee kuitenkin kunnianhimoinen naisetsivä Billie Perez (Benja Kay)...

A Gun for Jennifer tuli suurella kohulla elokuvamaailman tietoisuuteen vuonna 1997, kun sitä esitettiin festivaaleilla ympäri maailman täysille saleille. Sittemmin elokuva painui unholaan. Sopimusongelmien vuoksi Morrisin elokuvasta ei koskaan tehty julkaisua ja lopulta se jäi nauttimaan pienten, lähinnä eurooppalaisten elokuvaharrastajapiirien kulttisuosiota. Elokuvakerhon sarjan avauselokuvana turkulaisilla on nyt harvinainen mahdollisuus nähdä se alkuperäisessä muodossaan hyväkuntoiselta 35mm-filmikopiolta.

Näytöspaikka: Logomo, MOVE2-sali