tiistai 4. helmikuuta 2020The Thing -talviulkoilmanäytös

Mitä: The Thing -tieteiskauhuelokuvan ulkoilmanäytös
Missä: Brinkkalan piha, Vanha Suurtori 3, Turku
Milloin: 13.3.2020 klo 20
Ei pääsymaksua, ikäraja 16 vuotta. // Free entry, R-16.
Brinkkalan pihassa katsotaan talvisäässä kulttiohjaaja John Carpenterin hyytävä tieteiskauhuklassikko The Thing – “se” jostakin (USA 1982). Etelänavalle sijoittuvassa tarinassa arktinen tutkimusryhmä kohtaa ulkoavaruudesta saapuneen parasiittisen elämänmuodon, joka ottaa eristyksissä työskentelevät tutkijat yksi toisensa jälkeen valtaansa. Elokuva perustuu John W. Campbellin novelliin “Olento” (“Who goes there?”, 1938) ja on alkutekstille huomattavasti uskollisempi kuin novellin ensimmäinen filmatisointi, The Thing from Another World vuodelta 1951.
Tunnetuimmassa ohjaustyössään Halloweenissa (1978) Carpenter kehitti lukuisia pelottelutaktiikoita, joita kauhuelokuvissa on sittemmin viljelty runsaasti. The Thingissä ohjaaja halusi ottaa etäisyyttä näihin jo kliseiksi muodostuneisiin elementteihin, ja halpojen säikyttelyjen sijaan elokuvan painostava tunnelma rakentuu vahvasti vainoharhaisuuden ja nihilismin varaan. Laman kourissa tuskaileva yhdysvaltalaisväestö halusi kuitenkin katsoa piristäviä ja toivoa antavia tarinoita, ja aluksi The Thing sai osakseen murska-arvioita pessimistisen yleissävynsä johdosta. Pari viikkoa aiemmin samana vuonna julkaistiin myös toinen tieteiselokuva, joka käsitteli ulkoavaruuden olennon vierailua Maa-planeetalla: perhe-elokuva E.T.:stä tuli jättihitti, minkä on osaltaan nähty vaikuttaneen kylmemmän ja kyynisemmän The Thingin heikkoon menestykseen. Sittemmin Carpenterin parjatun teoksen merkitystä ja laatua on arvioitu uudelleen. Arvostetun klassikon asemaan The Thing nousi viimeistään 1990-luvun lopulla, kun British Film Institute julkaisi elokuvataiteen merkkiteoksia käsittelevässä kirjasarjassaan elokuvakriitikko Anne Billsonin kirjan elokuvasta.
Halloweenin ja The Fogin (1980) kaupallisen menestyksen myötä Carpenter sai uudelle tuotannolleen aiempaa suuremman budjetin. Tämä mahdollisti kuvaukset autenttisissa olosuhteissa Alaskassa. Kesällä rakennettuja lavasteita käytettiin talven tultua ja kuvausten alettua sekä sisä- että ulkokuvauksiin. Näin ollen rakennusten lämpötila piti kuvausten ajan pitää pakkasen puolella, jotta katoilla olisi jatkuvasti lunta. Ulkona puolestaan oli niin kylmä, että kameroiden linssit jäätyivät ja hajosivat. Kaiken kaikkiaan elokuvan teko oli suuresti riippuvainen sääolosuhteista – aivan kuten Brinkkalan pihan näytöksemmekin neljä vuosikymmentä myöhemmin!
THE THING – “SE” JOSTAKIN
Ohj. // dir. John Carpenter, USA 1982
Mus. Ennio Morricone
Rooleissa mm. // starring Kurt Russell, Keith David, Wilford Brimley, T.K. Carter, Donald Moffat
Kesto 109 min, K16, tekstitetty suomeksi, English audio