keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Turun Elokuvakerhon näytöksiä keväällä 2018

Logomo, Move 2 -sali

Ti 3.4. klo 20
Jean-Pierre Melville: Punainen ympyrä (Le cercle rouge), 1970
Ranska, Italia / 150 min. / digitaalinen / K15 / engl. tekstitys
Pääosissa: Alain Delon, Bourvil, Yves Montand, Gian Maria Volonté
Näytös yhteistyössä Institut français de Finlanden ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa
Liput 4 €. Lipunmyynti aukeaa n. 30 min. ennen näytösten alkua.Punainen ympyrä on ranskalaisen rikoselokuvan mestarin Jean-Pierre Melvillen ehkä tyylitellyin elokuva, vaikuttava kokonaisuus jossa ohjaaja tuo yhteen useita hänen urallaan jo aiemmin käsiteltyjä aiheita. Sellaisenaan se on myös yksi Melvillen tunnetuimpia, jota tukee myös elokuvan todella nimekäs näyttelijäkunta.

Teos seuraa neljän hahmon tarinaa yhden jalokiviryöstön suunnittelun ja toteutuksen ympärillä: vankilasta vapautuvaa Coreyta (Alain Delon), rikollisissa puuhissa toimivaa entistä poliisia ja tarkka-ampujaa (Yves Montand), tapauksia poliisin sisäisen tutkinnan tarkkailun alla selvittelevää komisario Matteita (Bourvil) ja hänen alaisuudestaan tutkintavankeudesta pakenevaa Vogelia (Gian Maria Volonté). Elokuvan vähäeleinen dialogi tarjoaa näistä lähtökohdista Melvillelle tilaisuuden näyttää harvinaisella visuaalisten kuvien voimalla, miten menneisyyden ja syyllisyyden paino ottaa hahmot vähitellen otteeseensa.


Ti 10.4. klo 20
Jean-Pierre Melville: Ilmiantaja (Le Doulos), 1963
Ranska, Italia / 108 min. / digitaalinen / K18 / engl. tekstitys
Pääosissa: Jean-Paul Belmondo, Serge Reggiani
Näytös yhteistyössä Institut français de Finlanden ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa.
Liput 4 €. Lipunmyynti aukeaa n. 30 min. ennen näytösten alkua.Toinen Elokuvakerhon sarjassa tänä keväänä nähtävä Jean-Pierre Melvillen teos, kuuluu sekin ohjaajansa ylistetyimpiin teoksiin. Ilmiantaja aloitti Melvillen 1960-luvun kovapintaisten rikoselokuvien sarjan, joista hänet parhaiten tunnetaan ja joita pidetään aikansa eurooppalaisen noirin huippuina.

Elokuvan juoni rakentuu kahden vahvan pääosanäyttelijän esittämien rikollishahmojen ympärille ja saa sysäyksensä vankilasta palaavan rikollisen Maurice Faugelin (Serge Reggiani) murhattua vanhan rikoskumppaninsa ja suunnitellessa heti perään uutta ryöstöä melko epäilyttävin metodein eri rikollisporukoiden välillä toimivan Silienin (Jean-Paul Belmondo) avustuksella. Näiden kahden ryöstön ympärillä menneisyyden haavat alkavat avautua ja todelliset tapahtumat hämärtyä. Melville loihtii elokuvan monimutkaisen juonirakennelman avulla katsojan eteen kuvan hyödyn ja vallan määrittelemästä maailmasta, jossa jokaisen on vaikeaa luottaa toiseen.


Ti 17.4. klo 20
Wim Wenders: Asioiden tila (Der Stand der Dinge / The State of Things), 1982
Länsi-Saksa, Portugali / 121 min. / DCP / K11 / engl. tekstitys
Pääosissa: Allen Garfield, Samuel Fuller, Patrick Bauchau
Näytös yhteistyössä Goethe-Innstitut Finnlandin ja Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa.
Liput 4 €. Lipunmyynti aukeaa n. 30 min. ennen näytösten alkua.The State of Things on kuvaus Portugalissa sci-fi-elokuvaa tekevästä kuvausryhmästä, jonka tuotanto alkaa mennä pieleen. Kun resurssit vähenevät mm. tuotantoryhmän rikollisuuskytkentöjen vuoksi, on myös ohjaajan on pakko lähteä etsimään elokuvan kadonnutta tuottajaa aina Los Angelesiin asti.

Sellaisenaan Wendersin elokuva ei kuitenkaan ole mikään tavanomainen katsaus oman alansa ongelmiin, vaan eräänlaisena filosofissävytteisenä road moviena se onnistuu laajentamaan näkökulmansa harvinaisella tavalla koskemaan koko yhteiskuntaa. Teos palkittiin ilmestymisvuonnaan Venetsian Elokuvajuhlien pääpalkinnolla ja se aloitti Wendersin 1980-luvun huippukauden, jolloin elokuvaa pian seurasivat hänen tunnetuimmat teoksensa Paris, Texas ja Berliinin taivaan alla.

Elokuvan näyttelijäkaarti on myös pääosaa esittävän Allen Garfieldin takana maininnan arvoinen, sillä siihen kuuluvat elokuvaohjaajaa ja -tuottajaa myös elokuvan sisäisessä tarinassa näyttelevät Samuel Fuller ja Roger Corman, maailmankuulun kidnappauksenkin kohteena ollut miljonääri John Paul Getty III ja Andy Warholin johtamaan tähtikatraaseen kuulunut näyttelijätär Viva.

Ti 24.4. klo 20
Vera Chytilová: Omenaleikki (Hra o jablko), 1977
Tshekkoslovakia / 100 min. / 35 mm / K15 / suom. tekstitys
Pääosissa: Dagmar Bláhová, Jirí Menzel
Näytös yhteistyössä Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen kanssa.
Liput 4 €. Lipunmyynti aukeaa n. 30 min. ennen näytösten alkua.

Omenaleikki (Hra o jablko, 1976) oli tshekkoslovakialaisen Vera Chytilován paluu elokuvaohjaajaksi seitsemän vuoden tauon jälkeen. Chytilova oli tullut 1960-luvun lopulla tunnetuksi hauskoista avantgardistisista ja feministisistä teoksistaan – kuten Turun Elokuvakerhon sarjassa jo aiemmin nähty Tuhatkaunokit (1966) ja Paratiisin hedelmä (1969) – mutta niiden anarkistiselle ilottelulle tuli vuoden 1968 neuvostoliittolaismiehityksen jälkeen loppu: tshekkoslovakian virallinen linja muuttui ja ohjaajan työ tehtiin mahdottomaksi. 

Ainakaan kiltimmäksi Chytilován päälle asetettu panna ei häntä saanut, sillä siinä määrin hurjaa on myös Omenaleikin kuvasto. Tarina kietoutuu gynekologin – jota esittää elokuvaohjaajana tunnettu Jiri Menzel – ja hänen praktiikallaan toimivan hoitajan välisen suhteen ympärille, joka saa yllättävän käänteen hoitajan tullessa raskaaksi. Gynekologin muiden naissuhteiden myötä juonikuvio äityy pian vauhdikkaaksi ja raadolliseksi farssiksi.